Dve dejiská - Slováci do tretice v "hartwallke", zväčša tam víťazia

28.04.2012 Celý región

Bratislava 27. apríla (TASR) - Dejiskami 76. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji IIHF bude fínska Hartwall Areena a švédsky Ericsson Globe. Domovským stánkom slovenskej reprezentácie je dobre známa helsinská multifunkčná aréna, ktorá Slovákom poskytne prístrešie v skupinovej fáze už v rámci tretieho šampionátu. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka si za istých okolností vôbec nevyskúšajú ľad v štokholmskom architektonickom skvoste, no ani tento stánok nie je pre slovenský hokej úplnou neznámou.

Hartwall Areena, ktorá bude v tomto roku hlavným štadiónom MS (odohrajú sa tu obe semifinále, zápas o bronz i finále - záver MS 2013 bude zase patriť Ericsson Globe), je jednou z najvyťaženejších hál v Európe. Od oficiálneho otvorenia v roku 1997 v nej hráva svoje domáce zápasy miestny Jokerit, okrem toho je častým dejiskom koncertov, operných či tanečných predstavení a iných kultúrno-spoločenských podujatí. V aréne si zahrali už aj mužstvá z NHL, sezónu 2010/11 tu otvoril zápas medzi Carolinou Hurricanes a Minnesotou Wild, v tejto sezóne si na helsinskom ľade zmerali sily Anaheim Ducks s Buffalom Sabres, ešte predtým sa "káčeri" predstavili aj v exhibícii s Jokeritom. Hlavnú hraciu plochu obkolesujú tribúny s kapacitou 13.349 divákov, v podzemí sa v 37 metrovej hĺbke nachádza tréningové klzisko. Pri stavbe štadióna, ktorý vo svojom názve nesie meno miestnej spoločnosti, zaoberajúcej sa výrobou nápojov, sa myslelo aj na rodičov malých detí, keďže v útrobách arény sa nachádzajú aj miestnosti určené na výmenu plienok.

Slovenská reprezentácia odohrala v Hartwall Areene počas MS 1997 a 2003 celkovo 14 zápasov s bilanciou 8 víťazstiev, 4 prehier a dvoch remíz. Šampionát v roku 1997 zverencom trénera Jozefa Golonku nevyšiel, keď v základnej skupine zdolali len Francúzsko (5:3), remizovali s Ruskom (2:2) a prehrali s Českom (1:3), Nemeckom (0:1) a domácim výberom (2:5). Turnaj dohrali v Tampere a napokon obsadili konečné 9. miesto. Helsinská aréna bola k Slovákom oveľa žičlivejšia o šesť rokov neskôr, keď bola svedkom celej cesty tímu Františka Hossu za bronzovými medailami. Slovenský výber nadviazal na eufóriu z predošlého roka, keď v susednom Švédsku získal titul majstra sveta. V základnej skupine rozobral Ukrajinu (9:3) i Japonsko (10:1), väčší odpor kládlo iba Nemecko (3:1). V osemfinále Slováci oplatili Fínom predošlú prehru v Hartwall Areene, keď domáce mužstvo, vystužené hviezdami z NHL, zdolali 5:1. Na ceste do štvrťfinále ešte dostalo výprask Rakúsko (7:1) a v dueli s Českom sa zrodila remíza 3:3. Keďže po vydretom štvrťfinálovom víťazstve nad Švajčiarskom (3:1) slovenský tím v semifinále podľahol Švédsku 1:4, nasledoval ďalší "bratovražedný" boj s Čechmi a azda najpamätnejšie víťazstvo nad týmto súperom v pomere 4:2, znamenajúci skompletizovanie medailovej zbierky z MS.

Štadión Ericsson Globe, symbol Štokholmu i celého Švédska, je najväčšou pologuľovitou budovou na svete. Výstavba národného štadióna trvala dva a pol roka (1986-89), pričom priemer arény je 110 m, vnútorná výška 85 m a celkový objem vyše 600.000 kubíkov. Pre ilustráciu - trvalo by 40 rokov, kým by voda z bežného vodovodného kohútika naplnila vnútorný priestor budovy. Aréna má kapacitu 13.850 divákov pre hokejové zápasy a až 16.000 v prípade koncertov. V Globene, ako znie švédska prezývka štadióna, už diváci videli mnohé zámorské tímy - Vancouver Canucs, Colorado Avalanche, Toronto Maple Leafs, Ottawa Senators, Pittsburgh Penguins, St. Louis Blues, Detroit Red Wings, San Jose Sharks, Columbus Blue Jackets, New York Rangers, Los Angeles Kings a Anaheim Ducks. Štadión bol v minulosti domovským stánkom viacerých hokejových klubov, napríklad Hammarby IF, Djurgardens IF či AIK Štokholm.

Slováci sa v Ericsson Globe predstavili ešte v rámci Československa na MS 1989. Zverenci trénerského tandemu Pavel Wohl, Stanislav Neveselý tu vtedy odohrali osem zápasov a zo Švédska si napokon odniesli bronzové medaily.

Základné údaje o štadiónoch MS 2012 vo Fínsku a Švédsku

Názov: Hartwall Areena Poloha: Helsinki, Fínsko Oficiálne otvorenie: apríl 1997 Kapacita: 13.349 divákov

Názov: Ericsson Globe Poloha: Štokholm, Švédsko Oficiálne otvorenie: február 1989 Kapacita: 13.850 divákov
 

Vyberte región